Kanelbullens dag


Ingredienserna! :)

"Smaken" (glöm inte att ha smör också!)
Har tyvärr ingen slutresultatbild... Men ni vet väl hur bullar ser ut va?? x)



GLAD KANELBULLENS DAG!
lite i efterskott, I know...

Hiny satte såklart igång med storbak på bulldagen (som för övrigt är en väldigt god tradition) och här kommer det lite bilder och text om det!

Grundrecept på bullarna:

  • 50 gram jäst
  • ca 100 gram smör
  • 5 deciliter mjölk
  • 1/2 teskedar salt
  • 1 deciliter socker
  • ca 1,4 deciliter (850 gram) vetemjöl
Fyllning: 50 gram smör (till en hel deg) + smak, t.ex. kanel, kakao eller vaniljsocker.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm tills det blir 37 grader, fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet (mjölken+smöret) och blanda så att jästen "smälter". Häll i resten av degspadet, salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en bra deg. Jäs ca 30 minuter under bakduk.

Mjöla bakbordet och ta upp degen. Arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar (om du inte ska ha 3 smaker, som vi). Kavla ut till en stor, avlång, ca 1/2 centimeter tjock kaka. Bred ut smöret, glöm inte att dela det i lika många delar som du har delat degen i först. Strö över "smaken". Om du ska göra vanliga bullar rullar du degen på längden, så att du får en jättelång korv. Skär den sedan i bitar som inte är så tjocka och lägg omkull dom i bullformar. Låt dom jäsa på plåten under bakduk i minst 30 min. så att de blir dubbelt så stora.

Pensla med vispat ägg och strö över socker. Pärlsocker är vanligast, om du tar strösocker blir det som en god "yta" eller vad man ska kalla det. Supergott iaf!

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0