Dagens mums 3

Hejsan!
Nu är det dags för Dagens mums 3! Och det är...

KLADDKAKA!!!
Den ljuvliga klassikern som det inte går att få för mycket av! ##### (fem stjärnor!) från Hiny

Okej, så idag blir det en Mumsspecial med massa varianter av klassikern! Det kommer även lite fakta och sånt... :D



Information! källa: Wikipedia och min egen åsikt

Kladdkaka är en mjuk kaka som är kladdig inuti. Kladdkakan har en härlig chokladsmak som oftast kommer från kakao, men ibland från blockchoklad. Brownien och kladdkakan är liknande bakverk. Bakpulver finns inte i kladdkaka, det är den största skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor. Det är därför den är ganska kompakt. Kladdkakan kommer från Örebro och vanliga tillbehör är grädde eller glass.


Bild på kladdkaka (arla.se)


Kladdkaka, 8-10 bitar. "Grundrecept" (från recept.nu, kock är Malin Landqvist)
  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 knivsudd salt (typ "en nypa")
  • 2 dl vetemjöl
Till formen:
  • Smör
  • Ströbröd
Smaksätt kladdet med tillexempel apelsinskal, finhackad chili, mintessens, kanel, lime eller nötter.

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (22 cm i diameter). Eller lägg bakplåtspapper i en annan rund form som jag gjorde till kakan på bilden.

3. Smält smöret.

4. Rör ihop socker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt.

5. Tillsätt smör och sist mjöl.

6. Rör till en jämn smet.

7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 15– 20 minuter. Kontrollera ofta och noga att kakan är tungt gungig när den tas ur ugnen. Då blir den perfekt kladdig när den svalnat lite.

8. Ät kakan ljummen med en klick grädde.




Leilas söta kladdkaksmuffins, 16 st. (receptet hämtat på recept.nu, kock är Leila Lindholm)
En blandning mellan muffins och kladdkaka i en och samma bakelse.


Leilas söta kladdkaksmuffins

Foto: Wolfgang Kleinschmidt


  • 2 st ekologiska ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 0.5 dl matolja
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao av god kavlitet
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st nypa salt
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70%
  • Vispgrädde och färska bär till garnering

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.

8. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.

 


Vad tycker ni?? Kommentera, maila mm (adress på Kontakta oss).
Kladdkakor från Mia Öhrn och Husmorsorna (via recept.nu) i form av en muffins och en "klubba" kommer senare idag!

Hejdå!! /Hilda :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0