Dagens mums 3 - extraspecial!

Hejsan!

Idag på Dagens mums är kladdkaka, och det är en Mumsspecial (extra mycket)!
Nu kommer recept på lite annorlund kladdkakor, en från Mia Öhrn och en från Husmorsorna (båda via recept.nu). Det är en slags "klubba" (på engelska heter det pop) och en kladdkakemuffin! Baka på... :)


Kladd-cake-pop eller Kladdkaka på pinne
(Kockar är Anette Rosvall och Emma Hamberg, från boken Husmorsorna. Hämtat från recept.nu)
  • 1 st kladdkaka
  • 1 paket philadelphiaost, neutral (150-200 g)
  • 2 tsk smaksättning t ex rom, apelsinlikör eller liknande (saft är också gott :) )
  • Choklad, smält
  • Strössel i olika färger och former
  • Blom- eller grillpinnar avskurna i lagom storlek

1. Baka din kaka och låt den svalna. Göm den för hungriga ungar och kanske dig själv oxå om du inte kan hålla fingrarna i styr innan godsakerna är helt kalla.

2. När den har svalnat river du ned den i en plastskål.

3. Blanda smulet med philadelphiaosten och eventuell smaksättning som rom eller apelsinlikör.

4. Rulla kulor av smeten, det skall kännas ungefär som play-do-lera.

5. Ställ de små bollarna i frysen ett tag.

6. Smält chokladen i vattenbad.

7. Ta fram strössel och lägg i små skålar.

8. Tryck ned en lagom lång pinne i var och en av bollarna.

9. Doppa dem försiktigt så att det blir choklad runtom hela bollen.

10. Doppa bollen i strössel.

11. Sätt dem sedan i ett glas med ärtor eller oasis så de står stadigt, för att torka ordentligt.

12. Serveras kalla som små lagom munsbitar av kladdig kaka.

 

Kladdkaksmuffins med vaniljtopp (Kock är Mia Öhrn, från recept.nu. Räcker till ca 12 bakelser)

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl (90 g)
  • 0.5 dl kakao
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
    Fyllning och dekor
  • 1 burk kesella vanilj (250 g)
  • Färska jordgubbar

1. Smält smöret. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner det smälta smöret.

2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Rör ihop till en jämn smet och skeda upp smeten i muffinsformar. Använd gärna tredubbla formar, det gör bakelserna lite stabilare.

3. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 15 minuter. Låt svalna. Ibland sjunker kakorna ihop ganska mycket, men det gör ingenting.

4. Toppa varje bakelse med en klick kesella vanilj och skivade jordgubbar.

Foto från Kladdkakan.se

 

Hoppas det smakar!!

Bra länkar om du vill veta mer om kladdkakor eller andra bakelser (te x favoriten cupcake) är:

www.kladdkakan.se (kladdkakerecept mm.)

www.hummingbirdbakery.com (ett känt bageri i London, obs. på engelska!)

www.recept.nu (MASSA recept på allt mellan himmel och jord, bla. en kladdkakespecial ;) )

 

Lycka till med bakandet, vi hörs imorrn!

Kramisar! //Hilda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0