Dagens mums 1

Hej!
Nu är det dags för första Dagens mums!
Idag blir det grundrecept på cupcakes, både choklad och vanilj.
Recepten kommer från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor
som kommer från Hummingbird Bakery i London. Skriven av Tarek Malouf och bagarna på Hummingbird Bakery. Massa fina fotografier av Peter Cassidy!

Vaniljcupcakes ca 12 st.
  • 120 g vetemjöl
  • 140 g strösocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 40 g smör, rumstempererat (eg. osaltat smör+en nypa salt)
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk vaniljessens (vaniljsocker funkar lika bra)
Eventuellt glasyr och strössel eller annan dekoration.


Värm ugnen till 175 grader.

Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ihop ingredienserna på låg hastighet med en elvisp tills smeten får en grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ned i smeten.

Vispa under några sekunder samman ägg, vaniljessens och resten av mjölken i en separat bunke. Häll ned det i mjölblandningen och vispa samman ingredienserna (skrapa ned ingredienser som fastnat på kanterna med en slickepott). Fortsätt vispa ytterligare några minuter tills smeten är slät, utan att överarbeta den.

Skeda upp smeten i formar till två tredjedelar och grädda i 20-25 minuter, eller tills bakverken är gyllenbruna och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det ska inte fastna något på en provsticka (sån man anväder till potatis...) som sticks in i mitten. Låt bakverken svalna något på plåten innan du tar ut formarna och ställer dem på ett galler för att kallna.

När de har kallnat kan du breda på glasyr och dekorera.




Chokladcupcakes ca 12 st.
  • 100 g vetemjöl
  • 20 g kakao
  • 140 g strösocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 40 g smör, rumstempererat (eg. osaltat smör+en nypa salt)
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/4 tsk vaniljessens (vaniljsocker funkar lika bra)
Eventuellt glasyr och strössel eller annan dekoration.


Värm ugnen till 175 grader.

Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ihop ingredienserna på låg hastighet med en elvisp tills smeten får en grynig konsistens.

Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens i en kanna. Häll långsamt hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar samman ingredienserna. Vispa sedan på hög hastighet tills alla klumpar försvinner.

Sänk till en lägre hastighet och häll långsamt i den restrerande mjölkblandningen (skrapa ned ingredienser som fastnat på kanterna med en slickepott). Fortsätta att vispa ytterligare några minuter, utan att överarbeta den.

Skeda upp smeten i formar till två tredjedelar och grädda i ugn i 20-25 minuter, eller tills bakverken är gyllenbruna och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det ska inte fastna något på en provsticka (sån man anväder till potatis...) som sticks in i mitten. Låt bakverken svalna något på plåten innan du tar ut formarna och ställer dem på ett galler för att kallna.

När de har kallnat kan du breda på glasyr och dekorera.

Hett tips: använd cupcakes/muffinsplåt med 12 "gropar" där du ställer formarna, det blir bättre igenomgräddat då! Lycka till!!


Vad tycker ni??
Lycka till med bakningen!
Imorrn kommer recept på 3 olika grundglasyrer från samma bok,
kolla in Hiny då.

Kramisar! //Hilda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0